Wat is het nut van mediteren

Wat is de zin van meditatie..?

Over het nut en het effect van meditatie zijn bibliotheken vol geschreven. Daar doen we niets aan af, we voegen er alleen nieuw inzicht aan toe. Over meditatie is veel misverstand. Als je 2 minuten naar de onderstaande video kijkt word je al veel duidelijk. 

Het kan je vreemd in je oren klinken, maar het doel van mediteren is niet om naar rust of geluk te streven. Mediteren is een oefening en brengt je in verbinding hoe het leven daadwerkelijk is. Waarschijnlijk is dit een beetje verwarrend. Geef jezelf de kans om ons het uit te leggen. 

Je hebt de 'juiste concentratie' nodig om je bewust te worden dat je naar je leven, met alle verschijnselen en omstandigheden daarin, kijkt door een 'bril' van je aangeleerde aannames en normen. In de eerste 7 jaar van je leven heb je je, zonder dat je je hier bewust van bent,  een beeld gevormd van wat het leven is en hoe je dit leven moet leven. Met dit concept..! Je kijkt en ervaart je leven door de bril van deze concepten, aannames en normen. Maar hoe het leven werkelijk is ontgaat je hierdoor volkomen.

Je denkt dat jouw geluk de afwezigheid van pijn en lijden is. Dit heeft als gevolg dat als je ongelukkig bent je er alles aan gaat doen om die pijn en dat lijden zo snel mogelijk weg te nemen. Jouw aanpak is gebaseerd op de aanname dat jij zelf je pijn en je lijden op kunt lossen. Maar is dat wel zo..?

De werkelijkheid is anders en je kunt het vergelijken met een 'stoplicht'..!

Je hoeft je pijn en lijden niet te STOPPEN, maar je moet stoppen bij je lijden. Meer hoef je niet te doen, want als je de moed hebt om bij je lijden aanwezig te zijn en stil te staan, dan zal het lijden van nature als vanzelf stoppen.

Mediteren leert je om te stoppen en aanwezig te zijn bij wat er zich op dat moment aan je aandient. Mediteren is dus geen activiteit om rustig te worden, het is een oefening om stil te leren staan bij wat er is. Deze oefening kan je werkelijk overal en de gehele dag oefenen.

Veel plezier met het kijken naar deze video. 

 

Bron: youtube.com