Mediteren is waarnemen wat is

Juiste meditatie is de kunst van het waarnemen.

Veel mensen denken dat mediteren bedoeld is om rustig te worden. Daar is natuurlijk niets mis mee en dat is ook helemaal oké, maar het is doel van mediteren is anders.

Mediteren heeft als doel om waar te nemen wat er werkelijk gaande is. Werkelijk waarnemen is waarnemen zonder te kijken door de bril van aangeleerde normen en concepten. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet.

Om dit te demonsteren gebruiken we het voorbeeld van het synchroniseren van een aantal metronomen. Iedere metronoom staat gelijk aan een persoon die met meerdere personen in gesprek is. Ieder persoon praat en neemt waar vanuit zijn of haar eigen normen en concepten. Dit noemen we een discussie..! 

Hoe krijg je in een discussie alle personen op één lijn..? Doorgaans lukt dit door één gemeenschappelijk 'vertrekpunt' te nemen als uitgangspunt voor de discussie. 

In onderstaande video kan je alle personen vergelijken met een metronoom. Ieder met z'n eigen tempo overeenkomstig zijn of haar concept. En kijk wat er dan nodig is om tot synchronisatie te komen..!

We gunnen je veel kijkplezier..!

Bron: YouTube 

Reactie plaatsen