Zelfdodingsgedachten en depressie

Zelfdodingsgedachten en depressie

Kan een depressie leiden tot zelfdodingsgedachten..?

Eén van mijn dierbare vrienden, die ik al vanaf de basisschool ken, vertelde me dat hij tijdens zijn depressie zo weinig energie heeft dat niets hem meer blij kan maken. Het kan in zo’n periode zo donker in je hoofd zijn dat je gaat denken dat dit nooit meer over zal gaan. Deze situatie kan een reden zijn dat er zelfdodingsgedachten bij je op komen.

Zelfdodingsgedachten en een depressie…

Het komt veel voor dat als je in een depressie belandt bent dat er op enig moment  zelfdodingsgedachten bij je op komen. Een depressie kan je vergelijken met de woest golven die stuk slaan op de rotsen van de kust. In Portugal nabij de plaats Nazaré zijn immense golven van wel dertig meter hoog. Maar al die golven slaan stuk op de rotsen. Er is geen golf die dat proces overleeft. Zo kan jij je ook voelen. Alle ideeën in jouw depressie slaan stuk, het wordt maar niet ‘lichter’ in je hoofd. Je komt als het ware in een achtbaan terecht. Want besef je dat een depressie is tijdelijk. Tijdens een depressie geeft je lichaam aan dat je niet door moet gaan met de wijze waarop je leeft. Gelijktijdig kunnen al jouw gedachten en energieloosheid een voedingsbodem zijn van het ontstaan van zelfdodingsgedachten. Daar hoef je op zichzelf niet van te schrikken.

Een depressie heeft nooit één oorzaak…

Uit onderzoek blijkt dat er geen onderwerp is waar zoveel onderzoek naar is gedaan dan naar de oorzaken van een depressie. Er zijn naar de oorzaak van een depressie honderden onderzoeken gedaan en er zijn duizenden boeken over geschreven. Eén ding hebben al die onderzoeken gemeen, namelijk dat een depressie een signaal is dat je ‘iets’ doet wat niet goed voor je is. Eigenlijk is er maar één persoon die kan weten wat dat iets’, de oorzaak, van je depressie is. De complexe factor hierbij is, dat jij helemaal geen zin en energie hebt om die puzzel op te lossen. Geen zin en geen energie zijn de basis factoren waardoor er zich bij jou zelfdodingsgedachten kunnen ontstaan. Je ziet de zin van het leven niet meer zitten, dus ga je denken dat de wereld beter af zal zijn zonder jouw aanwezigheid. Uit eigen ervaring weet ik dat dit heel zware en vervelende gedachten zijn.

Zoek hulp…

Een depressie is een signaal dat er iets in je leven moet veranderen. Er is een bekent gezegde dit zegt: ‘Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Ondanks dat je geen zin en energie hebt, is het toch verstandig dat je hulp zoekt bij b.v. een psychotherapeut of een ander vertrouwens persoon.

Hulp zoeken is belangrijk om te doen als je depressief bent. Want juist is deze periode voel je de pijn en het verdriet op z’n sterkst. De pijn en je verdriet kunnen je helpen bij het zoeken wat er mis is. Je pijn en verdriet kan je zien als een soort GPS signaal, die je vertellen wat er mis is en waar je moet zoeken.

Depressie en het kennen van je persoonlijkheidstype…

Uit ervaring is aangetoond dat het kennen van jouw ‘type’ persoonlijkheid enorm kan helpen bij het vinden van de oorzaak die moet worden aangepakt om een nieuwe depressie te voorkomen. Een EGO wordt gekenmerkt door een persoonlijkheidstype. En ieder persoonlijkheidstype kent zijn eigen voorkeuren. Jouw EGO heeft dus een voorkeursbehoefte wat zich openbaard in voorkeursgedrag. Zodra aan de voorkeursbehoefte van je EGO wordt voldaan, ontstaat stress. Langdurige stress kan leiden tot een depressie. Het kennen van je persoonlijkheidstype kan helpen om de richting van het zoeken naar de oorzaak te vergemakkelijken.

Vraag jouw psychotherapeut of vertrouwenspersoon om dit samen te onderzoeken.

Je beschikt over een tweede geest…

Om je depressie en zelfdodingsgedachten op te lossen beschik jij over een tweede, non-dualistische geest. Deze non-dualistische geest is echter in onze westerse wereld niet ontwikkeld. In het boeddhisme wordt dit ook wel de slapende geest genoemd. Met deze non-dualistische geest kan je de ware aan van je depressie en je zelfdodingsgedachten waarnemen zoals zij werkelijk zijn. Als je leert om met deze non-dualistische geest naar je zelfdodingsgedachten te kijken, zal je ervaren dat de wereld er plots heel anders uit gaat zien.

Kijk of er professionele hulp voor je beschikbaar is, die getraind is om je met een non-dualistische geest te helpen!

Kom in actie: maak een zelfzorgkaart...

Wat we je van harte aanbevelen is het maken van een 'zelfzorgkaart'. Een zelfzorgkaart is een lijst van activiteiten die jij fijn vindt om te doen en waar je weer een beetje blij van wordt. Zorg dat je de zelfzorgactiviteiten lijst altijd bij de hand hebt, zodat je deze op moeilijke momenten kan inzetten.

Moeilijk..? Nee, hoor en we helpen je graag op weg met een aantal veel gebruikte activiteiten die werken. Denk hierbij aan:

Muziek luisteren, muziek maken, tekenen, een wandeling in de natuur maken, een warm kopje thee of melk voor jezelf klaar maken, bij een goed vriend of vriendin langs gaan.

Je schrijft gewoon op een lijstje alle activiteiten op wat jou rustig en gelukkig maakt.

Online hulp met: 'Het Beter Leven Programma'

Op basis van al onze kennis, ervaringen en inzichten hebben we voor jongvolwassenen een speciaal online hulp ontwikkeld.  Deze hulp hebben we het ‘Het Beter Leven Programma’ genoemd. 

Je wordt geholpen om je zelfdodingsgedachten om te zetten in een Beter Leven, waarin je Geluk kunt proeven. 

Wil je een gratis proefles ontvangen? Klik op onderstaande knop.


Over de schrijver
Edward Bosman heeft zelf zelfdodingsgedachten in zijn jeugd gekend. Deze donkere periode heeft hij weten om te zetten in stabiel geluk. Hij is door Zen Master Cuong Lu opgeleid en is afgestudeerd in de toegepaste boeddhistische psychologie. Door zijn persoonlijke ervaringen, opleiding en inzichten is hij expert in het begeleiden van jongvolwassenen met zelfdodingsgedachten.
Reactie plaatsen