Zijn zelfdodingsgedachten of zelfmoordgedachten een probleem of oplossing?

Uit eigen ervaring weet ik welke pijn en verdriet je hebt zodra er zelfdodingsgedachten zich bij je manifesteren. Toen ik de eerste keer merkte dat ik zelfdodingsgedachten had sloeg de schrik me om het hart. Ik vroeg mezelf direct af of ik echt dood wilde of was het een signaal dat er echt iets moest veranderen..? Toen ik heel diep naar deze donkere gedachten ben gaan kijken merkte ik dat ik niet echt dood wilde zijn, maar dat ik iets moest gaan veranderen. In deze blog wil ik de vijf belangrijkste eerste stappen met je delen. Deze stappen zijn de basis van het herstel en hebben mij geholpen om mijn zelfdodingsgedachten om te zetten in concrete acties die me weer op een gelukkig ‘spoor’ hebben gebracht. Als ik dat niet gedaan zou hebben, was ik er waarschijnlijk niet meer geweest en had ik jou niet kunnen helpen met het schrijven van deze blog.

STAP 1: Je denkt dat jouw leven er niet toe doet…

De eerste en misschien wel belangrijkste eerste stap bij zelfdodingsgedachten is dat je gaat herkennen dat jouw zelfdodingsgedachten een gevolg zijn van de gedachte dat jouw leven er niet toe doet. Het is slechts een gedachte..! De vraag is of dit echt zo is..? De gedachte dat je er niet toe doet, waren bij mij het gevolg dat ik het sterke gevoel had dat er niemand was die in mij geloofde. Mijn zelfvertrouwen, was door meerdere oorzaken, extreem laag.

Actie: Kijk goed naar je zelfdodingsgedachten en vraag je af of de gedachte, dat niemand in je geloofd, wel juist is.

STAP 2: Ga op zoek naar twee mensen die in je geloven

De tweede stap bij zelfdodingsgedachte is om op zoek te gaan naar twee mensen waarvan jij het gevoel hebt dat ze in jou geloven. Waarom twee? Het antwoord is even simpel als eenvoudig. Stel dat je naar één persoon zoekt en dat die persoon, om welke reden dan ook, ‘even’ niet voor je beschikbaar kan zijn, dan val je letterlijk om. Je bent niet stabiel genoeg om dat op te vangen. Je moet ‘any time’ terug kunnen van op een persoon die in jou gelooft. Zoek dus altijd naar twee personen.

Actie: Zoek twee personen waarbij jij het gevoel hebt dat ze in jouw geloven.

STAP 3: Geef die twee personen je vertrouwen

De derde stap bij zelfdodingsgedachten is dat jij, op jouw beurt, deze twee personen jouw vertrouwen geeft. Vertel hen in alle openheid dat hun vertrouwen in jouw van essentieel belang is om goed door deze fase heen te komen. De belangrijkste vraag die je hen moet stellen is of ze in de komende periode naar je willen luisteren zonder je adviezen te geven. Als zij in alle rust naar je luisteren, terwijl jij weet dat ze geen adviezen zullen geven, zal je merken dat de antwoorden op al je vragen bij jezelf naar boven komen. Vertrouwen geven is een uitstekende basis om je zelfvertrouwen weer te laten groeien.

Actie: Vraag aan je twee vertrouwenspersonen, als jij een beroep op ze doet, of ze onvoorwaardelijk naar je willen luisteren zonder adviezen te geven.

STAP 4: Zorg dat jouw aanwezigheid er voor deze personen toe doet

De vierde stap bij zelfdodingsgedachten is dat je er voor gaat zorgen dat jouw aanwezigheid er voor jouw vertrouwenspersonen toe doet. Stel je open naar jouw twee vertrouwenspersonen op. Hoe meer jij open bent, des te beter is het gevoel dat jullie beiden krijgen als je bij elkaar bent. Soms is twintig minuten in stilte bij elkaar zijn en samen een kopje thee drinken al voldoende om elkaar een goed gevoel te geven. Soms is het helemaal niet nodig om te praten. De stilte is sterker dan het gesproken woord. Probeer het eens. Het werkt echt..!

Actie: Zoek beide vertrouwenspersoon op en drink samen in stilte een kopje thee zonder met elkaar te spreken. Doe dit gedurende twintig tot dertig minuten.

 STAP 5: Geef je familie en vrienden regelmatig een update

De vijfde stap bij zelfdodingsgedachten is dat je regelmatig aan je familie en vrienden een update geeft hoe het met je gaat. Als jij regelmatig een update geeft voorkomt dit dat je vele lastige vragen moet beantwoorden. Jij bepaalt wat de periode van de regelmaat is. Het is belangrijk dat je je, in het verstrekken van informatie, ook echt aan de regelmaat houdt. Op deze manier weten je familie en je vrienden dat ze regelmatig een update van je krijgen. Communiceer ook als je even niets wilt delen. Zeg dan gewoon kort: ‘Op dit moment heb ik even niets te melden. Tot snel bij mijn volgende update..!

Actie: Maakt een whatsapp groep van familie en vrienden zodat je die met regelmaat kunt informeren. Vertel hen met welke regelmaat jij ze informeert. Vraag hen ook om adviezen, als reactie op jouw berichtjes, achter wegen te laten.

Conclusies:

1) Op de vraag of zelfdodings- of zelfmoordgedachten een probleem of een oplossing is kan ik uit eigen ervaring zeggen dat zelfdodingsgedachten een signaal zijn op jouw persoonlijk dashboard. Dit signaal vraagt om een actie van jou.

2) Je kan zelfdodingsgedachten vergelijken met je telefoon. Als de accu bijna leeg is geeft jouw telefoon een signaal aan jou dat je de accu op moet laden. Het signaal van je telefoon is geen signaal om je telefoon kapot te maken.

3) Zelfdodingsgedachten zijn een signaal, een oproep aan jou, om in actie te komen en dit signaal is niet bedoeld om jezelf van het leven te benemen.

Het is mij ook gelukt om mijn zelfdodingsgedachten te herkennen en om te zetten in geluk. Als ik het kan, kan jij het ook..! Als je het wilt, helpen wij je daar graag bij.

Online hulp met: 'Het Beter Leven Programma'

Op basis van al onze kennis, ervaringen en inzichten hebben we voor jongvolwassenen een speciaal online hulp ontwikkeld.  Deze hulp hebben we het ‘Het Beter Leven Programma’ genoemd. 

Je wordt geholpen om je zelfdodingsgedachten om te zetten in een Beter Leven, waarin je Geluk kunt proeven. 

Wil je een gratis proefles ontvangen? Klik op onderstaande knop.

Warme groet,

Edward