Collectief geluk als antwoord op eenzaamheid onder jongeren

Collectief geluk als antwoord op eenzaamheid onder jongeren

Jongeren zoeken puur Geluk...

In de media verschenen deze week opnieuw berichten dat het aantal jongeren die last hebben van eenzaamheid en daarmee de basis leggen voor suïcidale gedachten, hoger is dan voor het uitbreken van corona. Wat is er aan de hand en wat is de oplossing..?

Veel deskundigen breken zich hier het hoofd over. Toch is het antwoord op deze vraag minder moeilijk als dat hij zich voordoet. Het ontbreekt jongeren aan het inzicht wie ze werkelijk zijn. Ook de hulpverleners ontbreekt het aan dit inzicht. Dit heeft als gevolg dat zonder inzicht gezocht wordt naar een oplossing voor dit probleem. De kans dat er een oplossing gevonden wordt is echter minimaal.

Geluk is geen opzichzelfstaand gebeuren

Ondanks dat we in onze taal zeggen: ‘Ik voel me niet gelukkig’ kan je nooit alleen gelukkig zijn. Geluk is geen ‘solo’ actie die je in je ‘eentje’ kan beleven. Je voelt je altijd gelukkig met iemand of in speciale omstandigheden. Maar is dit zo..?

Als je bijvoorbeeld in de natuur loopt dan kan je je enorm gelukkig voelen, op die momenten ben je één met de natuur, de zee, het strand, de bossen of op de heide. We zeggen dan: ‘Als ik in de natuur ben, dan voel ik me gelukkig..!’ Maar is dat zo..?

Als jij in de natuur ben, is ook de natuur bij jou. Dus als jij op dat moment gelukkig bent, dan ben je samen met de natuur gelukkig. Dus als jij op dat moment gelukkig bent, is de natuur op dat moment  ook gelukkig..!

Een ander voorbeeld van het zelfde principe zijn mensen hogere leeftijd. Als mensen op oudere leeftijd alleen komen te staan schaffen ze dikwijls een hond, poes of vogeltje aan. Zij doen dit omdat ze het leven willen leven met iemand, in dit geval een dier.

Eenzaamheid onder jongeren

Wat bijzonder is het dat jongeren, met hun smartphone, zich eenzamer voelen dan in de periode voor de uitbraak van corona. Is dit wel echte eenzaamheid of is er wat anders aan de hand..? Ontbreek het de jongeren en daarmee de hulpverleners aan het inzicht wat puur geluk is..?

Als je werkelijk gaat ervaren wie jezelf bent en wat puur geluk is…dan kan je nooit meer eenzaam zijn. Eenzaamheid is een product van onze duale geest die ons afscheid van de ander, maar in de kern gesproken kunnen we niet afgescheiden zijn van de ander. Is dit theorie..?

Inzicht wat al ruim 2.500 jaar bestaat

Nee, dit inzicht is al 2.500 jaar oud en ik heb persoonlijk ervaren dat het werkt. Dat jongeren zich eenzaam voelen is begrijpelijk, omdat het hen ontbreekt aan het inzicht hoe onze geest werkt. Als we dit probleem willen oplossen wordt het hoog tijd dat kinderen op school les krijgen over wie ze werkelijk zijn en hoe hun geest werkt. Als dit gebeurd dan zal het aantal jongeren dat zich alleen voelt in een rap tempo verminderen. Het collectieve geluk van de jeugd en daarmee onze gehele samenleving zal direct toenemen en zal daarmee onze samenleving op een positieve manier veranderen. Dit zal direct een positief effect hebben op het oplossend vermogen voor de collectieve problemen waar onze maatschappij mee worstelt.

29 oktober 2022: conferentie over de collectieve dimensie van geluk

Mind Only is een toonaangevend opleidingsinstituut voor toegepaste boeddhistische psychologie en organiseert op 29 oktober 2022 een conferentie die gaat over collectief geluk.

Op deze dag krijg u de kans om kennis te maken met de inzichten over geluk en hoe u deze inzichten kunt gebruiken in zowel uw werk als in uw privé leven.

Wij ondersteunen deze conferentie en zullen daar ook aanwezig zijn om u te ontvangen. Wij nodigen u van harte uit om van deze kans gebruik te maken, maar pas op…deze inzichten zullen uw leven veranderen en gelukkiger maken..!

Wilt u meer weten over de inhoud van deze conferentie of u aanmelden? Klik dan op onderstaande knop.

Voor meer informatie: KLIK HIER


Over de schrijver
Edward Bosman is door Zen Master Cuong Lu opgeleid in de toegepaste boeddhistische psychologie, waarin hij in 2021 is afgestudeerd. In 2022 is hij formeel geordineerd tot leerling van de 44e generatie van de 'Lam Te' school en in de 10e generatie van de 'Lien Quan' Dharma lijn.
Reactie plaatsen