Stress is niet de afwezigheid van Geluk...

Stress is niet de afwezigheid van Geluk...

maar de bedekking ervan..!

Deze week waren er in de media diverse berichten over dat de uitval van werknemers, ten gevolge van stress, groter was dan in dezelfde periode van vorig jaar. Volgens de geïnterviewde directeur van de betreffende zorgverzekeringsorganisatie was dit geen goed signaal. Maar is dit zo..?

Ons beeld over stress…

De vraag die zich hierbij opdoet is of het beeld van de geïnterviewde directeur over wat stress is wel juist is. Of heeft de geïnterviewde directeur gesproken vanuit het belang van de zorgverzekeringsorganisatie? Een zorgverzekeraar heeft er belang bij dat de zorgkosten niet hoger maar lager moeten worden. Het standpunt van de betreffende directeur dat een toename van stress geen goed signaal is, is dus een merkwaardig fenomeen.

De aanwezigheid van stress is geen probleem… 

Stress is op zichzelf geen probleem. Sterker nog stress is een signaal dat de betreffende persoon niet goed genoeg voor zijn/haar lichaam en/of  geest heeft gezorgd. Het werkelijke probleem is dat de stress niet zien als signaal en dat we direct denken dat we niet gelukkig zijn. Dit is een denkfout..!

Waarom maken we deze denkfout..? 

Een grote denkfout die velen maken is dat stress gezien wordt als afwezigheid van geluk. De vraag is hoe het komt dat we deze denkfout maken? Misschien is het nog wel erger, we zijn ons niet eens bewust dat we deze denkfout maken..! 

De reden dat we deze denkfout maken is dat het ons ontbreekt aan het werkelijke inzicht hoe onze geest werkt. Deze denkfout komt voort uit onze dualistische geest. Onze dualistische geest kan uitsluitend denken in tegenstrijdigheden zoals bijvoorbeeld: ‘goed-fout’ – ‘warm-koud’ – ‘lekker-vies’ – ‘mooi-lelijk’. Dus op basis van dit mechanisme denken we dus ook: ‘er is stress, dus is er geen geluk!’ De dualistische geest klieft, door zijn tegenstrijdige aard, de wereld die hij waarneemt in twee stukken: ‘A of B’. 

Een mens beschikt ook over een non-dualistische geest

Wat in de westerse psychologie niet onderwezen wordt is dat een mens, naast de dualistische geest, ook de beschikking heeft over een tweede geest namelijk de non-dualistische geest. Deze non-dualistische geest kan de wereld waarnemen zoals hij werkelijk is, maar dat vraagt wel om oefening.

Het doorzien van stress maakt geluk direct zichtbaar…

Zoals we eerder scherven is de aanwezigheid van stress geen probleem. Als je de stress kan doorzien wordt geluk direct zichtbaar. Op het moment dat je stress letterlijk ben je direct geluk. Is dit theorie..? Nee, zeker niet ik heb dit zelf gezien en ervaren!

29 oktober 2022: Conferentie over de collectieve dimensie van geluk

Mind Only is een toonaangevend opleidingsinstituut voor toegepaste boeddhistische psychologie in Nederland en organiseert op 29 oktober 2022 een conferentie die gaat over de collectieve dimensie van geluk.

Op deze dag krijg u de kans om kennis te maken met de inzichten over geluk en hoe u deze inzichten kunt gebruiken in zowel uw werk als in uw privé leven.

Wij ondersteunen deze conferentie en zullen daar ook aanwezig zijn om u te ontvangen. Wij nodigen u van harte uit om van deze kans gebruik te maken, maar pas op…deze inzichten zullen uw leven veranderen en gelukkiger maken..!

Wilt u meer weten over de inhoud van deze conferentie of zich aanmelden? Klik dan op onderstaande knop.

Voor meer informatie: KLIK HIER

Over de schrijver
Edward Bosman is door Zen Master Cuong Lu opgeleid in de toegepaste boeddhistische psychologie, waarin hij in 2021 is afgestudeerd. In 2022 is hij formeel geordineerd tot leerling van de 44e generatie van de 'Lam Te' school en in de 10e generatie van de 'Lien Quan' Dharma lijn.
Reactie plaatsen